Porod doma

POROD DOMA

Zakaj porod doma?

Porod doma ima veliko prednosti tako za mamico kot očka in za celotno družino.

Ker je pomembno kako smo rojeni. Ali ste vedeli, da se v naše spominske celice vtisnejo prav vsi dogodki, že od rojstva naprej? Da imamo v možganih “amigdalo”, ki shranjuje prav vse dogoske. Lepe in manj lepe, tudi travmatične? Ima funkcijo trajnostnega spomina. Pomaga nam ob negativnih dogodkih, da se jim izognemo. Da poslušamo svojo intuicijo. Saj poznate občutek, ko veste, da nečesa nebi smeli narediti, pa vseeno naredite? Pa se potem sprašujete: Pa zakaj sem se tako odločil, če sem vedel, da ni prav?”

Porod doma je varen

V družbi kroži prepričanje, da je porod na domu vse prej kot varen. Iz lastnih izkušenj vam povem, da je zelo varen. Že samo zaradi dejstva, da doma lahko rojevajo popolnoma zdrave nosečnice. Ministrstvo za zdravje je izdalo smernice, po katerih se ženske uvršča ali so prave kandidatke za porod na domu ali ne.

Vse porode na domu spremljajo zato zelo usposobljene babice, ki imajo licenco za opravljanje tovrstnega poklica oziroma poslanstva. V ekipi je tudi doula (dula), ki je paru v pomoč že med nosečnostjo in ima na porodu povezovalno nalogo in v primeru, da gre kaj narobe pomaga babici pri morebitnem transferju v porodnišnico.

Kako se lotiti načrtovanja za porod doma

Vsekakor se je dobro pogovoriti z partnerjem ali si tega oba želita. Seveda je normalno, da so prisotni pomisleki. Najprej se dogovorimo za informativni sestanek, ki je brezplačen, nato pa se dogovorimo, ali bomo sodelovali ali ne. Priprave so kar intenzivne, ravno zaradi tega, da bo porod potekal čimbolj optimalno in varno za vse.

Če vaju zanima vsaj malo, se mi oglasita po emailu ali pa me kar pokličita. Z veseljem vama bom predstavila babice, s katerimi sodelujem.

Vajina Tadeja <3

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja