VBAC
Porod doma

VBAC (vaginalni porod po carskem rezu)

Priprava na uspešen VBAC

Draga mamica, pravkar si imela za sabo težko preizkušnjo, operacijo, carski rez. Mogoče so se ti razblinile sanje o tem, kako naj bi tvoj porod potekal? Ali pa si žalostna, ker so ti otroka odpeljali stran in nisi čutila njegove bližine takoj po porodu? Se ne počutiš dovolj dobra mamica za svojega otročka, ker ga nisi naravno, vaginalno rodila? Vsa ta občutja so uredu, ker jih tako čutiš. Vsa ta občutja so v tebi. Beri dalje, da začutiš, kaj je v tvoji moči in kaj je bolje prepustiti življenju.

Zakaj je VBAC boljša izbira kot ponovni CR? Ker je fizično okrevanje po vaginalnem porodu krajše, manj boleče. Ker ima dolgoročno ponovni carski rez več posledic za mamico. Ker je carski rez najgloblja operacija v trebušno votlino in tako predstavlja kar nekaj tveganj tako za mamico, kot za otroka. Raziskave kažejo, da je ponovni carski večje tveganje kot poskus vaginalnega poroda po carskem rezu.

Tudi psihično okrevanje po VBAC je precej boljše za mamico kot po carskem rezu. Mamice, ki so se soočile z VBAC pravijo, da so imele občutek izpopolnjenosti, da so se lažje povezale z otrokom, da je dojenje lažje steklo, ker so ga ji v porodnišnici takoj dali na prsi in pristavili.

Kako se pripraviti na uspešen VBAC?

Najprej je smiselno predelati prvo izkušnjo. Pregledati porodni zapisnik, pogledati kaj je dejansko bil razlog za CR. Poskrbeti je potrebno še pred zanositvijo za brazgotino. Obstaja veliko manualnih tehnik, da se brazgotina lepo zaceli in postane tkivo prožnejše in tako zmanjšamo možnosti za rupturo, ki je ob VBAC popolnoma enaka kot pri prvorodkah, katere še niso imele carskega reza. 

Smernice kažejo, da je na ponovno zanositev priporočeno počakati med enim do dveh let, so pa tudi mamice, ki so imele uspešen VBAC po enem letu od carskega reza. Odvisno je od tkiva, pripravljenosti mamice in same nosečnosti.

Kaj narediti, če se porod ne začne, ko je PDP mimo?

Pri VBAC naj načeloma ne bi sprožali poroda na običajne načine, torej z predrtjem ovojev in umetnimi popadki. Ko je maternični vrat dovolj pripravljen, lahko izvedejo t.i. Stripping ali luščenje ovojev. Gre za manj invazivni postopek sproženja, kateri je v večini primerov lahko zelo uspešen. Včasih vstavijo s katetrom manjši balonček, ga napihnejo, njegova naloga je, da dela prostor med ovoji in materničnim vratom in tako z mehanskim načinom dosežejo hormonske spremembe na ustju, ga zmehčajo in lahko pride do odpiranja. Priporoča se tudi pitje malinovih listov, uživanje datljev, pekoče hrane, da malo vplivamo na sam začetek poroda in mehčanje materničnega vratu.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja